Japonia

Origami (sau în japoneză 折り紙)

Origami este arta japoneză a plierii hârtiei sub formă de creaturi vii, obiecte sau forme decorative. Numele „origami” a fost adoptat în 1880, iar până atunci arta avea numele de „orikata”. În Japonia, conform unei credințe populare, dacă o persoană reușește să facă o mie de cocori din hârtie i se va oferi drept răsplată îndeplinirea unei dorințe din partea zeilor.

            Prima mea întâlnire cu orice formă de origami a fost în clasele primare când învățătoarea ne-a arătat cum să facem bărcuțe și alte lucruri ușoare pentru vârsta noastră. Apoi o colegă de clasă ne-a învățat „povestea din hârtie”. Pe scurt, dintr-un singur pătrat de hârtie făcea diverse forme precum papuci, pantaloni, bluza și altele în timp ce spunea o poveste despre un moș și o babă. La final făcea o cutie în care trebuia sa punem „donații” pentru moșul și baba din poveste. Era foarte amuzant pentru noi pe vremea acea. Nici acuma când a trecut atâta vreme nu am uitat de colega mea sau cum se face „povestea din hârtie”.

            În școala generală am descoperit „origami modular” ce constă în crearea unei forme alcătuite din mai multe bucăți numite module. E nevoie de timp și răbdare pentru a ajunge să finalizezi o formă din module, dar rezultatul este foarte satisfăcător. Poți realiza, spre exemplu, o lebadă pe care să o faci cadou cuiva. Vă garantez că va lăsa o impresie plăcută persoanei respective, iar strădania și efortul vor fi răsplătite cu multe mulțumiri și complimente.

            Din când în când, când găsesc puțin timp mai relizez câte ceva din hărtie pentru a nu-mi ieși din mână sau din simplul motiv că vreau să mă relaxez sau să mă calmez. Știu că pentru unii poate părea o pierdere de timp sau un motiv pentru care să te enervezi mai tare (pentru că nu mereu îți iese forma din rpima și e nevoie să o faci de mai multe ori pentru ca să arate bine, uneori de încurci în pașii pe care trebuie să îi urmezi în plierea hârtiei), dar este o metodă foarte bună de ați umple timpul. Eu fac chiar și plicuri în care pun scrisori pentru aniversările prietenilor. Iar origami constitue și o idee bună prin care poți să faci cadoul cuiva să arate deosebit.

            Încercați cu încredere să realizați diverse forme din hârtie chiar dacă nu sunteți o persoană îndemânatică cu mâinile. Cu puțin exercițiu o să vedeți că vă veți descurca!

Origami este o artă a aleganței așa că vă recomand să vă lăsați înspirați de ea și să cumpărați o fusta eleganta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.