Facultate

Facultate, dragă facultate

        Când eram în clasa a 12-a abia așteptam să dau Bac-ul și să scap o dată pentru totdeauna de liceu. Voiam să ajung cât mai repede la facultate, un loc care mi se părea total diferit comparativ cu liceul.

            Voiam să scap de regimul din liceu. De temele obligatorii pe care dacă nu le făceai te taxau profesorii în fel și fel, cu temă suplimentară sau cu un patru proaspăt, de ascultatul în fiecare zi la fiecare materie, de testele surpriză care, evident, se treceau în catalog, de profesorii fără pic de interes față de noi sau de materia pe care ar trebui să o predea, voiam să scap de toate lucrurile astea. Dar mai ales mă săturasem să învăț pentru doisprezece materii diferite și să nu rămîn cu nimic în final. Îmi doream să învăț lucruri care să îmi fie de folos în viață sau măcar să fie materii strict pe specializarea pe care mi-o voi alege.

            Am pelcat din liceu cu impresia că facultatea este un fel de paradis pentru cei care își doresc să o urmeze, pentru cei care vor să facă ceva mai mult. Puține știam eu despre ce mă aștepta în facultate.

            Temele dispăruseră, cel puțin pentru mine, dar nu și pentru alți prieteni de ai mai de la alte faciltăți, ascultatul înr-o oarecare măsură dispăruse și el, testele surpriză, cel puțin pentru mine, dispăruseră de tot, dar nu toți prietenii mei erau la fel de norocoși ca și mine și tipul de profesor mai sus menționat clar nu dispăruse, ba din potrivă, era și mai rău acum la facultate.

            O să dați prin facultate de tot felul de profesori, care o să vă calce în picioare din simplul fapt că pot și că au putere în facultate, așa că degeaba mergi să faci plângere împotriva lui că nu rezolvi nimic. Poate mai mult rău îți faci dacă află. Cel mai enervant tip de profesor este „nota-zece-este-a-profesorului”. Atunci oare de ce mai există în sistemul de notare pentru studenți dacă îi a ta?

            Dar spre norocul nostru, cineva acolo sus are grijă de noi și există și foarte mulți profesori extraordinari în facultate. Doar mergând la curs la ei ți se face ziua mai buna, așa de treabă sunt. Există și profesori cu care poți să stai să vorbești după curs și nici nu simți că îți este profesor. Dar, ca de fiecare dată, trebuie să existe și excepții în genul „nota-zece-este-a-profesorului”, dar și mulți alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.